TY - JOUR ID - 119301 TI - مقایسه سامانه‌های زراعی برنج از نظر عملکرد شلتوک و ویژگی‌های خاک در سه منطقه استان مازندران JO - پژوهش های کاربردی زراعی JA - AJ LA - fa SN - 2538-4066 AU - عرفانی, رحمان AU - پیردشتی, همت اله AU - نوری, محمدزمان AU - عباسی, رحمت AD - عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران - آمل AD - عضو هیئت علمی گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری AD - عضو هیئت علمی، موسسه تحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران (آمل) AD - گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 32 IS - 1 SP - 101 EP - 122 KW - ارگانیک KW - اسیدیته خاک KW - برنج KW - عملکرد شلتوک KW - متداول DO - 10.22092/aj.2018.122292.1309 N2 - با توجه به اثر مخرب زیست‌محیطی کشاورزی متداول روز به روز بر اهمیت توجه به کشاورزی جایگزین افزوده می‌شود. بدین منظور جهت مقایسه سه سامانه متداول، کم‌نهاده و ارگانیک از نظر عملکرد و ویژگی‌های کیفی خاک شالیزار، آزمایشی طی سال‎های 1394و 1395 در سه منطقه مختلف استان مازندران (‎آمل، بابل و فریدونکنار) اجرا شد. در سامانه زراعی ارگانیک، از کود مرغی و کودهای زیستی و جهت مبارزه با آفات و بیماری از قارچ‌کش‌ها و حشره‌کش‌های زیستی استفاده شد. در سامانه زراعی کم نهاده، نهاده‌های خارجی تولید در مقایسه با سامانه متداول به حداقل رسانده شد. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد شلتوک و بیولوژیک در منطقه فریدون‌کنار و در کشت کم‏نهاده به دست آمد که در مقایسه با دو با سامانه متداول و ارگانیک به‏ترتیب 73/4 و 80/2 و 90/29 و 12/29 درصد بیشتر بود. میزان شاخص برداشت در کشت ارگانیک، کم نهاده و متداول به‌ترتیب 84/37، 69/38 و 85/36 درصد بود که اختلاف معنی‌داری بین ارگانیک و کم نهاده مشاهده نشد. همچنین سامانه‌های مختلف زراعی بر خصوصیات کیفی خاک تأثیر معنی‌داری داشتند به‌طوری‌که اسیدیته خاک در کشت ارگانیک با کاهش 57/2 درصدی از 39/7 در سال اول به 20/7 در سال دوم رسید اما در دو سامانه کم نهاده و متداول به‌ترتیب افزایش 92/0 و 15/1 درصدی را در سال دوم به همراه داشت. UR - https://aj.areeo.ac.ir/article_119301.html L1 - https://aj.areeo.ac.ir/article_119301_e20c6b855d944c55a8be4f1adde2466f.pdf ER -