TY - JOUR ID - 105715 TI - ارزیابی قابلیت استفاده شک لهای فسفر برای لوبیا ) )Phaseolus vulgaris در تعدادی از خاک های آهکی JO - پژوهش های کاربردی زراعی JA - AJ LA - fa SN - 2538-4066 AU - رئیسی, طاهره AU - حسین پور, علیرضا AU - رئیسی, فایز AD - دانشجوی دکتری گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد AD - ، استاد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد AD - استاد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 28 IS - 107 SP - 143 EP - 150 KW - تع یین شکل فسفر KW - لوبیا KW - قابلیت استفاده DO - 10.22092/aj.2015.105715 N2 - برای مدیریت پایدار خاک اطلاعات جامع در مورد مقدار و شک لهای مختلف فسفر در خاک مورد نیاز است. این پژوهش با هدف ارزیابی ارتباطبین شک لهای مختلف فسفر با شاخص های گیاه لوبیا در 10 خاک آهکی استان چهارمحال و بختیاری در گلخانه اجرا شد. بدین منظور شکل هایمختلف فسفر معدنی شامل فسفر پیوند شده به اکسیدهای آهن و آلومینیوم ) NaOH+CB]-P [(، فسفر مسدود شده در اکسیدهای آهن ) )CBD-Pو فسفر مرتبط با کلسیم ) HCl-P (، به روش عصاره گیری مرحله ای اولسن و سامرز تعیین شد. علاوه براین، مقدار فسفر آلی ) OP ( نیز در نمونههای خاک اندازه گیری شد. همچنین شاخص های گیاه لوبیا، طی کشت گلدانی در ده خاک و در سه تکرار به مدت هشت هفته تعیین شدند. بعد ازبرداشت گیاه، عملکرد خشک بخش هوایی، غلظت فسفر و فسفر جذب شده توسط بخش هوایی لوبیا اندازه گیری شد. نتایج این آزمایش نشان دادکه فراوانی شکل های فسفر به صورت زیر کاهش یافت CBD-P> ]NaOH+CB]-P>OP>residual-Pآلی، CB-P و CBD-P همبستگی معنی داری با شاخص های گیاه لوبیا داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که روش تعیین شکل مرحله ای فسفرم یتواند ابزار ارزشمندی در تعیین وضعیت فسفر خاک ها و قابلیت دسترسی این عنصر برای گیاه لوبیا فراهم کند. UR - https://aj.areeo.ac.ir/article_105715.html L1 - https://aj.areeo.ac.ir/article_105715_1d0e77f7e6daf435ead61ea50baaa5fe.pdf ER -