@article { author = {Rajabi, R.}, title = {Evaluation of Genetic diversity for fertilizer use efficiency in bread wheat genotypes under rainfed Conditions of Iran}, journal = {Applied Field Crops Research}, volume = {28}, number = {3}, pages = {24-34}, year = {2015}, publisher = {Agricultural Research and Natural Resources Center of Khorasan Razavi}, issn = {2538-4066}, eissn = {2538-4058}, doi = {10.22092/aj.2015.106709}, abstract = {This research was conducted to evaluate the effect of simultaneous nitrogen (N) and phosphorous (P) fertilizer application on grainyield and also genetic diversity for absorption efficiency of these two elements and other micro nutrient elements and phytic acidin grain of 18 advanced bread wheat genotypes and two cultivars, i.e. Sardari and Azar-2, as checks, in two successive croppingseason (2005-2007) at two fertilizer and non fertilizer application at rainfed conditions in Sararood research station, west Iran,utilizing randomized complete block design with three replication. Also, heritability, genotypic (GCV) and phenotypic (PCV)coefficient of variations and genotypic (GV) and phenotypic (PV) variance were measured for the recorded traits. Based on grainyield at the both condition, grain yield efficiency index (GYEI) were calculated for each genotypes. N, P fertilizer applicationsignificantly increased 21 and 14 percentage grain yield in the two cropping seasons. Moreover, NP application enhanced Fe, Zn,and B concentration in seed but reduced N, P, K and ratio of phytic acid to Zn (PA/Zn) which lowers PA/Zn in wheat grain is relatedto more bio-availability of Fe and Zn in bread. In compare to Azar-2 and Sardari, 9 and 14 genotypes for PA/Zn and 2 and 3Genotypes for GYEI were superior, respectively. Analysis of variance revealed significant genetic variation for most of the traits.For majority of traits, PCV were more that GCV. The highest PCV and PCG were observed for P content in grain. Grain yieldand phytic acid had the highest (h2= 60.69%) and the lowest (h2=7.63%) heritability, respectively. Consequently, N, P applicationhad influence on nutritional element concentration in grain and there was a genetic variation among the testing genotypes fornutritional elements absorption efficiency.}, keywords = {Wheat,nitrogen,Phosphorus,Genetic Diversity and Grain yield Efficiency index}, title_fa = {بررسی تنوع ژنتیکی از نظر کارایی مصرف کود در ژنوتی پهای گندم نان تحت شرایط دیم در ایران}, abstract_fa = {این پژوهش به منظور بررسی اثر کار برد همزمان ازت و فسفر بر عملکر دانه و همچنین وجود تنوع ژنتیکی بین ارقام گندم نان از نظرجذب این عناصر و سایر عناصر ریز مغذی و فیتیک اسید در دانه 18 ژنوتیپ پیشرفته گندم نان و دو رقم سرداری و آذر- 2 به عنوان شاهدطی سال های 86 - 1384 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو شرایط مصرف کود وعدم مصرف کود در مؤسسه تحقیقاتکشاورزی دیم سرارود در غرب ایران انجام شد. پس از انجام تجزیه واریانس، صفات مختلف از نظر وراثت پذیری، ضریب تغیرات ژنوتیپیو فنوتیپی و واریانس ژنتیکی و فنوتیپی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس عملکرد دانه در دو شرایط کودی فوق، شاخص کارایی عملکرددانه) GYEI ( برای هر ژنوتیپ محاسبه شد. تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها برای اکثر صفات مورد بررسی وجودداشت که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی در این ژنوتی پها است. کاربرد همزمان کود ازت و فسفر) NP ( عملکرد کل دانه را بطور معنی داریافزایش داد به طوری که در طی دو سال بررسی به ترتیب باعث افزایش 21 و 14 درصدی عملکرد دانه شد. همچنین با کاربرد کود NP غلظتعناصر آهن، روی و بر افزایش و غلظت عناصر ازت، فسفر و پتاسیم در دانه کاهش یافت. در این آزمایش اثر کاربرد همزمان کود NP باعثکاهش نسبت مولی اسید فیتیک به روی شد که کم بودن این نسبت بیانگر بالا بودن دسترسی زیستی آهن و روی موجود در دانه گندم است.در مقایسه با ارقام آذر- 2 ، سرداری، به ترتیب 9 و 14 ژنوتیپ، از نظر نسبت اسید فیتیک به روی برتر بودند. از لحاظ شاخص کارایی عملکرددانه بین ارقام تنوع ژنتیکی زیادی دیده شد. از نظر این شاخص به ترتیب 2 و 3 ژنوتیپ برتر از آذر- 2 و سرداری بودند. ضریب تنوع فنوتیپیبرای کلیه صفات بیشتر از تنوع ژنتیکی بود. بیشترین ضریب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی مربوط به درصد فسفر بود. بالاترین وراثت پذیری مربوطبه عملکرد دانه) 69 / 60 %= h2 ( و کمترین وراثت پذیری مربوط به اسید فیتیک) 63 / 7%= h2 ( بود. بطور کلی می توان چنین استنباط کرد کهکاربرد ازت و فسفر، غلظت عناصر غذایی و عملکرد گندم دیم را تحت تاثیر قرار می دهد و همچنین بین ارقام از نظر کارایی مصرف عناصرغذایی تنوع ژنتیکی وجود دارد.}, keywords_fa = {گندم,ازت,فسفر,تنوع ژنتیکی و شاخص کارایی عملکرد دانه}, url = {https://aj.areeo.ac.ir/article_106709.html}, eprint = {https://aj.areeo.ac.ir/article_106709_0c2c54651815dfc9a291fc3784ba18e4.pdf} }