@article { author = {Khadem, Allahyar and Golchin, Ahmad and Zaree, Esmaeil}, title = {Effects of manure and sulfur on nutrients uptake by corn (Zea mays L.)}, journal = {Applied Field Crops Research}, volume = {27}, number = {103}, pages = {2-11}, year = {2014}, publisher = {Agricultural Research and Natural Resources Center of Khorasan Razavi}, issn = {2538-4066}, eissn = {2538-4058}, doi = {10.22092/aj.2014.101198}, abstract = {In order to study the effects of different levels of cow and chicken manure and elemental sulfur (S) on availability of plant nutrients and their uptake by Corn (Zea mays L.), a factorial experiment was conducted using a completely randomized design and three replication. Experimental treatments were three levels (0, 10 and 20 ton ha-1) of cow and chicken manures, and three levels (0, 0.25% and 0.5%) of S that were applied to a calcareous soil. Soil pH and salinity, soil available phosphorous (P) and micronutrients (Fe, Zn, Cu and Mn), corn dry weight, corn uptake of micronutrients and concentrations of micronutrients in corn tissues were measured in different treatments. The results showed that the rates of applied manure had significant effects on soil properties and soil available P and micronutrients and soil salinity increased as the rates of applied manures increased. However soil pH was not affected by the rates of applied manures. The rates of applied S also had significant effects on pH and salinity of soil and plant available P and micronutrients. The soil salinity and pant available micronutrients increased but the soil pH decreased as the rates of applies S increased. The plant available P increased when the application rates of S was 0.25% but by increasing the rate of applied S to 0.5% the plant available P decreased significantly. The interactive effects of manure and S application rates were significant on corn dry weight and P uptake and these traits increased as the application rates of manures and S increased. In general, the results showed that use of manure and S simultaneously, was more effective than the separate application of them.}, keywords = {کشت خالص,کشت مخلوط,سویا}, title_fa = {تأثیر کودهای دامی و گوگرد بر میزان جذب عناصر غذایی توسط ذرت (Zea mays L)}, abstract_fa = {به منظور مطالعه اثر سطوح مختلف کودهای گاوی و مرغی و گوگرد عنصری بر میزان عناصر غذایی قابل جذب خاک و جذب این عناصر توسط گیاه ذرت(Zea mays L.) ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار انجام گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح .، 10 و 20 تن در هکتار کودهای گاوی و مرغی و سه سطح .، 25/0 و 5/0 درصد گوگرد عنصری بود. صفات اندازه گیری شده شامل pH خاک، شوری خاک، فسفر قابل جذب، میزان عناصر کم مصرف آهن، روی، مس و منگنز، وزن خشک ذرت، غلظت عناصر غذایی جذب شده در بافت گیاه و میزان جذب عناصر غذایی بود. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف کود بر میزان شوری، فسفر و عناصر کم مصرف قابل جذب خاک معنی دار بود. با افزایش سطح کود مصرفی بر میزان  شوری، فسفر و عناصر کم مصرف قابل جذب خاک افزوده شد، در حالیکه اثر معنی داری بر واکنش خاک نداشت. اثر سطوح گوگرد بر میزان شوری، فسفر و عناصر کم مصرف و واکنش خاک معنی دار بود و با افزایش میزان گوگرد مصرفی واکنش خاک کاهش یافت، در حالی که شوری و عناصر کم مصرف خاک افزایش یافتند. میزان فسفر قابل جذب خاک با افزایش میزان گوگرد مصرفی تا سطح 25/0درصد افزایش و پس از آن با افزودن 5/0درصد گوگرد، کاهش پیدا کرد. اثر سطوح کود و گوگرد بر میزان فسفر جذب شده و وزن خشک گیاه معنی دار بود و با افزایش میزان کود و گوگرد مصرفی، وزن خشک گیاه و میزان فسفر جذب شده افزایش یافت. به طور کلی نتایج نشان داد که استفاده توأم از کودهای دامی و گوگرد اثر بهتری نسبت به کاربرد جداگانه این مواد دارد.}, keywords_fa = {Density,interference,Neighborhood experiment}, url = {https://aj.areeo.ac.ir/article_101198.html}, eprint = {https://aj.areeo.ac.ir/article_101198_5a40251bd5257e053d22a9f7462e34d2.pdf} }